Vatandaş, Kaynak Suyunu Özel Şirkete Devreden Belediye’yi Mahkemeye Verdi

Isparta Cumhuriyet Başsavcılığına, Sav Belediyesi hakkında suç duyurusunda bulunan Tulpar Ata Tık isimli vatandaş, kaynak suyun özel bir şirkete devredilmesine sert tepki gösterdi. Bu durumu yargıya taşıyan genç vatandaş, dava konusunda Anayasanın 35. Maddesini örnek gösterdi.

Demokrat’a özel konuşan Tulpar Ata Tık: ‘Anayasa’nın 35. maddesinde, herkes, mülkiyet ve miras haklarına sahiptir. Bu haklar,  ancak kamu yararı amacıyla, kanunla sınırlanabilir. Mülkiyet hakkının kullanılması toplum yararına aykırı olamaz’  yer alıyor. Ancak Sav Kasabası Belediyesi, içme suyu sıkıntısının olduğu şu günlerde suyu bir firmaya ihale ediyor. O firma maddi kazanç sağlıyor. Bu kabul edilebilir bir durum değil. Çünkü kaynak suyu herkesindir’ dedi.

İŞTE O AÇIKLAMA

Gazetemize konuşan Tık: “13.02.2025 tarih saat 14.08’de Isparta ili merkez ilçesinde yer alan Sav Kasabasının Belediye Başkanlığını aradım. Fen işlerine bağlandığım arama sonucunda görevli şahsa nereden su doldurulabileceğini sordum. Şahıs da 30-40 damaca ile insanların geldiğini ve su doldurduğunu bu nedenle gelen şikayetler sonucunda da meclis kararıyla çeşmelerden su verilmesinin kaldırıldığını söyledi. Şahsa belediye tarafından suyun Davraz su adlı şirket yoluyla satıldığını söyledim. Şahıs da Davraz su adlı işletme için Davraz’dan gelen suyun borularının Belediye tarafından döşendiğini ve ihaleye çıkıldığını ihale sonucunda suyun Davraz su tarafından satıldığını söyledi. Görevli şahısla herhangi bir tartışmanın sonuca ulaşmasının mümkün olmadığını ve telefonla da ulaşılamayacağını bildiğim için böyle bir şikayet dilekçesi kaleme almayı uygun buldum. Bilindiği gibi Isparta merkez ilçeye gelen su Eğirdir gölünden yaklaşık 30 km uzaklıktan gelmektedir. Göl suyunun yanlış kullanımı neticesinde su rezervi azalmıştır. Kullanılan tarım ilaçları nedeniyle de göl suyu her ne kadar arıtılsa da içilememektedir. Çok daha açık bir deyişle ifade etmek gerekirse çeşmelerimizden çamurlu su akmaktadır. Çeşmelerden sadece çamurlu su akmamakta aynı zamanda bu akan çamurlu su neticesinde çamaşır makinelerinden de çamurlu su akmakta ve çamaşır makineleri bozulmaktadır.  Davraz dağından gelen su Isparta merkez ilçenin bulunduğu havzadan kaynaklanmaktadır. Sav’ın, Isparta Belediyesinin mücavir alanlarına olan uzaklığı yalnızca 2500 metredir. Isparta halkının kullandığı su 30 km öteden farklı bir havzadan getirilirken Sav Belediyesinin ürettiği Davraz Su adlı işletmenin suyu alandan yüzlerce kilometre uzaktaki Antalya Manavagat ilçesinde bile satılmaktadır. Bu durum hayatın olağan akışına aykırıdır” dedi.

VALİLİĞE HESAPLAMALI DİLEKÇE

Isparta Valiliğine de konuyla ilgili dilekçe yazdığını ifade eden Tulpar Ata Tık dilekçesinde de tek hesaplama yaptığını belirtti. Tulpar Ata Tık dilekçesinde: “

Anayasa’nın 35. Maddesinde “Madde 35 – Herkes, mülkiyet ve miras haklarına sahiptir. Bu haklar,  ancak kamu yararı amacıyla, kanunla sınırlanabilir. Mülkiyet hakkının kullanılması toplum yararına aykırı olamaz.“ hükmü yer almaktadır. Isparta’da bir haber sitesinde Davraz Su ile ilgili zamanında haber çıkmıştır. Hatta atıf yapılan haberde “2013 yılında Sav Belediyesi tarafından kurulan Davraz Su, 4 yıl sonra özel sektör tarafından işletilmeye başlandı. Sav’ın karlı suyunun eridiği kaynaktan gelen suyun ekonomiye kazandırıldığı fabrikada bugün, günde 3 bin adet damacana, 400 bin adet bardak su üretiyor.” ibaresi de yer almaktadır.   Bilindiği gibi Isparta’da çeşmelerden akan su çamurlu hale gelmiştir ve Davraz suyu Isparta havzasından kaynağını alan bir sudur. Pepsi’nin daha önce bu alanda dünya birincisi kolalar ürettiği bilinmektedir. Isparta’nın güncel olarak içme suyunun kullanıldığı kaynak ise Eğirdir gölünden gelmekte ve Eğirdir havzasını kullanmaktadır.  Çok kabaca bir hesap yapıldığında 3 bin damacanadan 19 litre hesabı ile 57. Bin litre su üretildiği, 400.  bin bardak sudan bardak başı 200 ml su üretildiği dikkate alındığında da 400 bin 5’e bölündüğünde (200 ml x 5 = 1 litre) 80 bin litre su üretilmektedir. 80 bin + 57 bin litre = 137 bin litredir. Kişibaşı günlük içme suyu ihtiyacı 2.5 litre olduğu düşünüldüğünde 137/2.5= 54 bin 800 kişinin günlük içme suyu ihtiyacı Isparta dışına taşınmakta ve bu durumdan maddi çıkar elde edilmektedir. Elbette Davraz su işletmesinde çalışan 19 kişi işsiz kalmasını kimse istemez ancak ben de işsizim ve yüzyıllardır yaşadığım bu kentte ben su bulamazken Isparta dışına bu suyun satılmasını hayatın olağan akışına aykırı buluyorum.  Bu nedenle Valiliğinizden

1- Davraz’dan çıkan ve günlük 54 bin 800 kişinin içme suyu ihtiyacını gideren bu kaynağın mülkiyeti kamuya ait olduğu halde kamu yararına aykırı şekilde kullanımına engel olunmasını ve suyun Isparta’nın su ihtiyacı için kullanılmasıyla ilgili olarak girişimde bulunulmasını talep ediyoruz.

2- Sav kasabasının girişinde bulunan polis kontrol noktasının hemen yanında yer alan cami şadırvanından akan Davraz suyu kesilmiştir. Biz yıllardır o noktadan su doldurmaktayız. İnsanlar gelip su doldurmasın diye bu şadırvanın suyunun kesilmesini ancak tuvaletten suyun yine tazyikli olarak akmasını çok art niyetli bulduk. Yol üstünde olduğu için su doldurduğumuz bu kaynağı bize çok görenlerle kurumunuzun iletişime geçmesini ve cami şadırvanındaki suyun (kuzeydoğu yönündeki bozuk çeşmenin de yaptırılmasını) ivedilikle açtırılmasını talep ediyoruz” diyerek dilekçe yazdığını ifade etti.

Kaynak: Vatandaş, Kaynak Suyunu Özel Şirkete Devreden Belediye’yi Mahkemeye Verdi - Demokrat Gazetesi