Küçükcoşkun: Kanser, Küresel Bir Tehdit

Dünya Sağlık Örgütü'nün 2022 verilerine göre dünya genelinde 19.9 milyon yeni kanser vakası tespit edilirken, 10 milyona yakın kişi hastalık nedeniyle hayatını kaybetti. Veriler, her 5 kişiden 1’inin yaşamı boyunca kansere yakalanacağını ve her 10 kişiden 1’inin kanserden öleceğini ortaya koyuyor.  

Türkiye’de ve dünyada en yaygın görülen kanser türlerinin akciğer, meme ve kolorektal kanserler olduğu belirtilirken, nüfus artışı, yaşlanma ve çevresel faktörler nedeniyle kanser vakalarının ilerleyen yıllarda daha da artması bekleniyor.  

Erken Teşhis Hayat Kurtarıyor

Dr. Küçükcoşkun, kanserin %90’ının çevresel faktörlerden kaynaklandığını belirterek, tütün ve alkol kullanımı, obezite ve enfeksiyonlarla mücadele edilerek kanserin %30-50 oranında önlenebileceğini vurguladı. “Erken teşhis edildiğinde tedavi edilebilir kanser türleri için taramaların önemi büyük” diyen Küçükcoşkun, vatandaşları düzenli taramalara katılmaya davet etti.  

Türkiye’de uygulanan Ulusal Kanser Tarama Programları kapsamında:  

Meme kanseri taramaları 40-69 yaş arasındaki kadınlara ücretsiz olarak sunuluyor.  
Rahim ağzı kanseri taramaları 30-65 yaş arasındaki kadınlara 5 yılda bir HPV-DNA testi ile yapılıyor.  
Kalın bağırsak kanseri için 50-70 yaş arasındaki bireyler 2 yılda bir Gaitada Gizli Kan Testi (GGK) yaptırabiliyor.  

Bu taramalar KETEM, Sağlıklı Hayat Merkezleri, Aile Sağlığı Merkezleri ve mobil tarama araçlarıyla ücretsiz olarak gerçekleştiriliyor.  

Farkındalık Yıl Boyunca Devam Etmeli 

Ulusal Kanser Haftası kapsamında düzenlenen etkinliklerde halkın bilinçlendirilmesi amaçlanıyor. İl Sağlık Müdürü Küçükcoşkun, farkındalık çalışmalarının sadece bir hafta ile sınırlı kalmaması gerektiğini belirterek, kanserle mücadelenin yıl boyunca devam etmesi gerektiğini ifade etti.