Sitenin solunda giydirme reklamı denemesidir
Sitenin sağında bir giydirme reklam

Diyanet: Kredi Kartı ile Altın Alınamaz

Gündem (Web Sitesi) - Web Sitesi | 07.03.2025 - 15:46, Güncelleme: 07.03.2025 - 15:59
 

Diyanet: Kredi Kartı ile Altın Alınamaz

Din İşleri Yüksek Kurulu bilgilendirmesine göre, altın, gümüş, döviz ve TL gibi para cinsinden olan malların birbirleriyle değiştirilmesi işlemi İslam hukukunda "sarf" akdi olarak tanımlanır. Bu tür işlemlerde, bedellerin peşin olarak ödenmesi esastır. Aksi durumda, ödeme veresiye yapılırsa, işlem faize dönüşür ve caiz olmaz.

Din İşleri Yüksek Kurulu kredi kartı ile altın alım satımının caiz olup olmadığı konusunda kurumun web sitesi üzerinden vatandaşları bilgilendiriyor. Kredi kartı ile altın satışı caiz midir sorusuna verilen cevap şu şekilde: ''Altın, gümüş, döviz, TL vb. para cinsinden olan şeylerin birbirleriyle değiştirilmesine sarf denir. Sarf akdinde bedellerin peşin olması gerekir. Aksi takdirde yani, bedellerden birinin veresiye olması hâlinde yapılan işlem faize (nesîe ribasına) dönüşür. Buna göre altının, vade farkı uygulanmasa bile veresiye olarak satılması faiz olacağından caiz değildir. Konuyla ilgili olarak Hz. Peygamber (s.a.s.) şöyle buyurmaktadır: “Altına karşılık altın, gümüşe karşılık gümüş, buğdaya karşılık buğday, arpaya karşılık arpa, hurmaya karşılık hurma, tuza karşılık tuz; cinsi cinsine birbirine eşit ve peşin olarak satılır. Malların sınıfları değişirse peşin olmak şartıyla istediğiniz gibi satın.” (Müslim, Müsâkât, 81 [1587]; bkz. Buhârî, Büyûʽ, 74-82 [2170-2187]). Altının kredi kartıyla satışı konusunda farklı görüşler ileri sürülebilir. Kart sahibi olan kurumun (bankanın), kredi kartı ile yapılan satışın bedelini, anında satıcının hesabına yatırması hâlinde, yapılan alışverişin sahih olacağı, dolayısıyla burada nesîe (veresiye) ribasının söz konusu olmayacağı söylenebilir. Altın bedelinin anında satıcının hesabına geçirilmeyip daha sonra ödenmesi durumunda yukarda belirtilen, sarf akdi şartına riâyet edilmediği ve altının para ile veresiye satışı söz konusu olduğu için caiz olmaz. Her halükarda altının peşin ödeme ile alım satımının yapılmasının daha doğru olduğu Müslüman olarak şüpheli şeylerden kaçınılması ve peşin para ile altın veya dövizin alınmasının daha isabetli ve ihtiyatlı olacağı kesindir.'' Kredi kartı ile altın satışı konusunda farklı görüşler bulunsa da, Din İşleri Yüksek Kurulu, bu tür işlemin caiz olabilmesi için kredi kartı ile yapılan ödemenin anında satıcının hesabına geçmesi gerektiğini belirtti. Eğer ödeme hemen gerçekleşmez ve daha sonra yapılacaksa, bu durumda sarf akdi şartları yerine getirilmiş olmaz ve satış İslam hukuku açısından geçerli sayılmaz. Sonuç olarak, altın ve döviz alım satımının peşin ödeme ile yapılmasının daha doğru ve uygun bir yöntem olduğu ifade edildi. Din İşleri Yüksek Kurulu, Müslümanları şüpheli durumlardan kaçınmaya çağırarak, altın alım satımının peşin ödeme ile yapılmasının daha isabetli bir yaklaşım olduğunu vurguladı. https://kurul.diyanet.gov.tr/Cevap-Ara/964/kredi-karti-ile-altin-satisi-caiz-midir
Din İşleri Yüksek Kurulu bilgilendirmesine göre, altın, gümüş, döviz ve TL gibi para cinsinden olan malların birbirleriyle değiştirilmesi işlemi İslam hukukunda "sarf" akdi olarak tanımlanır. Bu tür işlemlerde, bedellerin peşin olarak ödenmesi esastır. Aksi durumda, ödeme veresiye yapılırsa, işlem faize dönüşür ve caiz olmaz.

Din İşleri Yüksek Kurulu kredi kartı ile altın alım satımının caiz olup olmadığı konusunda kurumun web sitesi üzerinden vatandaşları bilgilendiriyor.

Kredi kartı ile altın satışı caiz midir sorusuna verilen cevap şu şekilde:

''Altın, gümüş, döviz, TL vb. para cinsinden olan şeylerin birbirleriyle değiştirilmesine sarf denir. Sarf akdinde bedellerin peşin olması gerekir. Aksi takdirde yani, bedellerden birinin veresiye olması hâlinde yapılan işlem faize (nesîe ribasına) dönüşür. Buna göre altının, vade farkı uygulanmasa bile veresiye olarak satılması faiz olacağından caiz değildir.

Konuyla ilgili olarak Hz. Peygamber (s.a.s.) şöyle buyurmaktadır: “Altına karşılık altın, gümüşe karşılık gümüş, buğdaya karşılık buğday, arpaya karşılık arpa, hurmaya karşılık hurma, tuza karşılık tuz; cinsi cinsine birbirine eşit ve peşin olarak satılır. Malların sınıfları değişirse peşin olmak şartıyla istediğiniz gibi satın.” (Müslim, Müsâkât, 81 [1587]; bkz. Buhârî, Büyûʽ, 74-82 [2170-2187]).

Altının kredi kartıyla satışı konusunda farklı görüşler ileri sürülebilir. Kart sahibi olan kurumun (bankanın), kredi kartı ile yapılan satışın bedelini, anında satıcının hesabına yatırması hâlinde, yapılan alışverişin sahih olacağı, dolayısıyla burada nesîe (veresiye) ribasının söz konusu olmayacağı söylenebilir. Altın bedelinin anında satıcının hesabına geçirilmeyip daha sonra ödenmesi durumunda yukarda belirtilen, sarf akdi şartına riâyet edilmediği ve altının para ile veresiye satışı söz konusu olduğu için caiz olmaz. Her halükarda altının peşin ödeme ile alım satımının yapılmasının daha doğru olduğu Müslüman olarak şüpheli şeylerden kaçınılması ve peşin para ile altın veya dövizin alınmasının daha isabetli ve ihtiyatlı olacağı kesindir.''

Kredi kartı ile altın satışı konusunda farklı görüşler bulunsa da, Din İşleri Yüksek Kurulu, bu tür işlemin caiz olabilmesi için kredi kartı ile yapılan ödemenin anında satıcının hesabına geçmesi gerektiğini belirtti. Eğer ödeme hemen gerçekleşmez ve daha sonra yapılacaksa, bu durumda sarf akdi şartları yerine getirilmiş olmaz ve satış İslam hukuku açısından geçerli sayılmaz.

Sonuç olarak, altın ve döviz alım satımının peşin ödeme ile yapılmasının daha doğru ve uygun bir yöntem olduğu ifade edildi. Din İşleri Yüksek Kurulu, Müslümanları şüpheli durumlardan kaçınmaya çağırarak, altın alım satımının peşin ödeme ile yapılmasının daha isabetli bir yaklaşım olduğunu vurguladı.

https://kurul.diyanet.gov.tr/Cevap-Ara/964/kredi-karti-ile-altin-satisi-caiz-midir

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve davrazhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.