Sitenin solunda giydirme reklamı denemesidir
Sitenin sağında bir giydirme reklam

Önlem Konuşan Yok, Fotoğraf Çeken Çok

Isparta (Web Sitesi) - Web Sitesi | 16.04.2025 - 09:55, Güncelleme: 16.04.2025 - 09:55
 

Önlem Konuşan Yok, Fotoğraf Çeken Çok

Isparta’yı etkisi altına alan şiddetli don olayı sonrasında, üreticilerin yaşadığı büyük zarar kamuoyunda gündeme gelirken, önleme yönelik çalışmaların eksikliği dikkat çekiyor. Meyve üretiminde Türkiye'nin önde gelen illerinden biri olan Isparta’da, sahadaki üreticiler yalnızca “zarar beyanı” üzerinden konuşulmasından şikayetçi.

Ticaret Borsası, don nedeniyle 18 milyar TL’lik zarar olduğunu açıklarken, milletvekilleri ve bazı kurumlar bu zararın telafisi için TARSİM ve afet bölgesi ilanı gibi konuları gündeme taşıdı. Ancak sahada çalışan üreticiler ve duyarlı vatandaşlar, sadece sonuçların değil, nedenlerin ve geleceğe dönük önlemlerin de tartışılması gerektiğini vurguluyor. Bir vatandaşın değerlendirmesi şu şekilde: "Hiç kimse 'Biz meyvecilik kentiyiz, ne yapmalıyız?' demiyor. Isparta'nın rakımı, coğrafi kırılganlığı belli. Bunlara dair önlem geliştiren, yapısal çözüm arayan var mı? Bu kent oynak bir rakımda üretim yapıyor, bunu neden konuşmuyoruz?" “Önlem Konuşan Yok, Fotoğraf Çeken Çok” Üreticilerin dikkat çektiği bir diğer konu ise, olaydan sonra sahada bolca görüntü veren fakat çözüm üretme konusunda sessiz kalan yetkililer. Gözlemlere göre, birçok kişi ve kurum için fotoğraf vermek, çözüm üretmekten daha önemli hale gelmiş durumda. “Sorunları çözmek görünmez bir yatırımdır. Toprağın altına yapılan yatırımdır, afişe edilemez. O yüzden rağbet görmüyor,” diyor bir başka üretici. 2000’li Yıllarda Uyarılmıştı: Mermer Katliamı Hatırlatması Duyarlı vatandaşların geçmişte meclise sunduğu önergeler de yeniden gündeme getirildi. 2006–2008 yılları arasında, don, iklim riski ve mermer ocaklarının tarım üzerindeki etkilerine dair çok sayıda öneri sunulmuştu. Ancak bu önergelerin büyük bölümü cevapsız kalmış veya gündemden düşürülmüştü. “Mermer katliamından sonra zaten her şey anormalleşti,” diyen üreticiler, çevresel dengenin bozulmasının, iklim kaynaklı afetleri tetiklediğini belirtiyor. Isparta Meyveciliği İçin Stratejik Plan Şart Uzmanlar ve üreticiler, bu tarz afetlerin ardından sadece zarar tespiti değil, stratejik bir eylem planı yapılması gerektiğini belirtiyor. Isparta’nın tarımsal geleceği için risk haritaları çıkarılmalı, meteorolojik uyarı sistemleri çiftçi odaklı geliştirilmeli, donla mücadele için mikroklima teknolojileri, ısıtma sistemleri gibi altyapı yatırımları planlanmalı.
Isparta’yı etkisi altına alan şiddetli don olayı sonrasında, üreticilerin yaşadığı büyük zarar kamuoyunda gündeme gelirken, önleme yönelik çalışmaların eksikliği dikkat çekiyor. Meyve üretiminde Türkiye'nin önde gelen illerinden biri olan Isparta’da, sahadaki üreticiler yalnızca “zarar beyanı” üzerinden konuşulmasından şikayetçi.

Ticaret Borsası, don nedeniyle 18 milyar TL’lik zarar olduğunu açıklarken, milletvekilleri ve bazı kurumlar bu zararın telafisi için TARSİM ve afet bölgesi ilanı gibi konuları gündeme taşıdı. Ancak sahada çalışan üreticiler ve duyarlı vatandaşlar, sadece sonuçların değil, nedenlerin ve geleceğe dönük önlemlerin de tartışılması gerektiğini vurguluyor.

Bir vatandaşın değerlendirmesi şu şekilde: "Hiç kimse 'Biz meyvecilik kentiyiz, ne yapmalıyız?' demiyor. Isparta'nın rakımı, coğrafi kırılganlığı belli. Bunlara dair önlem geliştiren, yapısal çözüm arayan var mı? Bu kent oynak bir rakımda üretim yapıyor, bunu neden konuşmuyoruz?"

“Önlem Konuşan Yok, Fotoğraf Çeken Çok”

Üreticilerin dikkat çektiği bir diğer konu ise, olaydan sonra sahada bolca görüntü veren fakat çözüm üretme konusunda sessiz kalan yetkililer. Gözlemlere göre, birçok kişi ve kurum için fotoğraf vermek, çözüm üretmekten daha önemli hale gelmiş durumda.

“Sorunları çözmek görünmez bir yatırımdır. Toprağın altına yapılan yatırımdır, afişe edilemez. O yüzden rağbet görmüyor,” diyor bir başka üretici.

2000’li Yıllarda Uyarılmıştı: Mermer Katliamı Hatırlatması

Duyarlı vatandaşların geçmişte meclise sunduğu önergeler de yeniden gündeme getirildi. 2006–2008 yılları arasında, don, iklim riski ve mermer ocaklarının tarım üzerindeki etkilerine dair çok sayıda öneri sunulmuştu. Ancak bu önergelerin büyük bölümü cevapsız kalmış veya gündemden düşürülmüştü.

“Mermer katliamından sonra zaten her şey anormalleşti,” diyen üreticiler, çevresel dengenin bozulmasının, iklim kaynaklı afetleri tetiklediğini belirtiyor.

Isparta Meyveciliği İçin Stratejik Plan Şart

Uzmanlar ve üreticiler, bu tarz afetlerin ardından sadece zarar tespiti değil, stratejik bir eylem planı yapılması gerektiğini belirtiyor. Isparta’nın tarımsal geleceği için risk haritaları çıkarılmalı, meteorolojik uyarı sistemleri çiftçi odaklı geliştirilmeli, donla mücadele için mikroklima teknolojileri, ısıtma sistemleri gibi altyapı yatırımları planlanmalı.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve davrazhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.